הלם העתיד

חוות דעתו של אלווין טופלר (Alvin Toffler): האנושות עלולה להיכחד מפני שלא תעמוד בלחץ של העומס הנפשי. במאה ה-21 מיליוני בני אדם יעמדו מול לחץ האירועים. הבעיה של האנושות היא לא רק להסתגל לשינויים. שינוי, זה תהליך שבעזרתו העתיד חודר לתוך חיינו. ההלם מהעתיד יוצר מתח ובלבול הרסניים כתוצאה מהשינויים המהירים מדי. זאת מחלה אמיתית כשמספר האנשים שסובלים ממנה הולך וגדל. זאת מחלת השינויים. אנחנו יודעים מעט על ההסתגלות, וכיצד האדם מתמודד עם הבעיות הללו.

הפסיכולוגים והפוליטיקאים מודאגים מהתנגדות אי רציונלית לשינויים שמגלים בודדים וקבוצות. אנחנו חוקרים לאן מובילים אותנו השינויים ולא את הקצב שלהם.

ההסתגלות היא איזון בין מהירות השינויים החיצוניים למוגבלות המהירות בתפיסה האנושית. אחרת, נוצר הלם העתיד. כדי להתמודד עם השינויים המהירים, אנחנו חייבים לשנות את יחסנו לעתיד.

סוף היציבות – במאה ה-21 מיליוני בני אדם, יציבים מבחינה נפשית, בעתיד ימצאו את עצמם בקונפליקט – העתיד יגיע מהר מדי. לשינויים יש השפעה חסרת תקדים על החברה, הם חודרים לחיינו, מערערים את שלוות נפשנו, גורמים למחלת נפש – "הלם העתיד".

עוצמת התאוצה – רבים מאיתנו מרגישים שהכול מתרחש יותר מהר, ככל שאנחנו מנסים להדביק את קצב השינויים, הם יוצאים מכלל שליטה. לכן, מיליוני בני אדם משוטטים לאורך מסלול החיים כמו סהרורים, כאילו דבר לא השתנה ולעולם גם לא ישתנה – הם מנסים להתרחק מהשינויים, להתעלם מהם. עד המאה ה-21 השינוי החברתי היה איטי ביותר ונעלם מעיני האדם במשך חייו.

שטף המצבים – זירוז השינויים זהו גם גורם פסיכולוגי. קצב השינויים המתגבר מפר את האיזון הפנימי, משנה את הרגשת החיים. ההאצה החיצונית הופכת להאצה פנימית.

שני מצבים זהים אינם שווים, אם אחד נמשך יותר מהאחר. אם מנגנים מנגינה קודרת בקצב מהיר היא הופכת למנגינה עליזה. למצב שנמתח לאורך זמן יש אופי ומשמעות שונה ממצב פתאומי. זירוז השינויים מצמצם את אורך המצבים, וזה גורם לשינויים בפסיכולוגיה של האדם.

בעוד אנחנו משתדלים להתרכז במצב אחד, יתר המצבים עוברים לידנו, מקשים על הרגשת חיינו ועל ההחלטות שעלינו לקבל. בסופו של דבר, מרגישים מורכבות "חונקת" של החיים המודרניים. זירוז המצבים דורש ריכוז מרבי כדי לעבור ממצב למצב. בהחלט הכול נע מהר יותר סביבנו ודרכנו.

זירוז השינויים בחברה מגדיל את הקושי להתגבר על בעיות היומיום, מפר את האיזון בין המצבים הקודמים המוכרים למצבים החדשים, שהניסיון האישי הקודם לא מתאים, וזה גורם לפיצוץ.

התייחסותי: כדי לשרוד, למנוע את הלם העתיד, על האדם להסתגל לעולם החדש, להכיר את סיבותיו, התפתחותו ואת מטרתו, להכיר בזמניות של הדברים, האירועים, העולם. את כל זה יכול להעניק לו רק החינוך האינטגרלי החדש.

ידיעות קודמות בנושא:
המאה ה-21 צעד אל הנצחיות
המשבר הגלובלי של המאה ה-21
התפתחות יציבה על בסיס שותפות הציוויליזציות

השאירו תגובה.

כתובת דוא"ל לא תוצגחובה למלא שדות מסומנים *

*

Pin It on Pinterest