דף הבית / אקטואליה / הפיכה בתורכיה

הפיכה בתורכיה

הערה: ההפיכה שהתרחשה ב– 15 ביולי בתורכיה דוכאה יום למחרת. 194 בני אדם נהרגו כולל 104 מורדים. 2839 ממשתתפי ההפיכה נעצרו, ביניהם שופטים ונציגי צבא. נשיא תורכיה, רג'פ טאיפ ארדואן, החל במדיניות טרור, "התירו את ידיו". אפילו ממשלת האופוזיציה אומרת שזהו תסריט ששוחק בכוונה תחילה.

התייחסותי: אני מאמין בלב שלם בכך. ככל הנראה המצב שיחק לידיו, כל האירוע התנהל בצורה קלה מאוד וחופשית.

הערה: יועצים אסטרטגיים סבורים שהפיכה הייתה צריכה להתרחש בכל מקרה, כי בתורכיה קיים פילוג משמעותי, פשוטי העם בעד האסלאם ואילו אנשי הצבא והאצולה בעד הרפובליקה. מצב זה החל "לקרוע" את המדינה יותר ויותר.

התייחסותי: הבעיה היא שתורכיה ממוקמת בחיבור בין אירופה לאסיה, "לא שייכת לכאן ולא לשם" איסטנבול או קונסטנטינופול? במה לבחור? הבעיה העתיקה הזאת נמשכת עוד מהתקופה הביזנטית ואין דרך לברוח ממנה. התורכים לא יכולים לעמוד עם רגל אחת כאן ורגל שנייה שם. הניגודיות שבין תורכיה לאירופה התקיימה בעבר, קיימת בהווה וגם תתקיים בעתיד ובמידה שהנשיא ארדואן ינסה למחוק את הזיכרון של מוסטפא כמאל אטאטורק, מייסדה של הרפובליקה התורכית, הניגודיות תלך ותגדל בלית ברירה. אבל יש לציין שללא תמיכת אירופה הוא לא ישרוד. מצד אחד, הנשיא ארדואן לא יכול לקחת דוגמה ממדינות ערב שבמזרח התיכון, אין בהן שום דבר טוב. מצד שני, יש לו נטייה חזקה לפלג האסלאם שקורא לפעולות צבאיות וכמוהו יש הרבה.

הערה: אתה מתאר את ארדואן כמי ש"נקרע" בין הניגודיות הזו, אני חש אהדה אליו.

תשובתי: ארדואן לא "נקרע", הוא רוצה להפוך למנהיג, לסולטן, במובן המלא של המילה. ארדואן רוצה להיות "קדוש", גם קדוש בשלטון המדינה, גם קדוש בדת וגם קדוש כפעיל מדיני של מדינה עצומה, הוא סובל מ"תסביך נפוליאון". אבל הדבר הוא למעלה מיכולתו, זה לא תפקיד שמתאים לו. האוכלוסייה בערים הגדולות לא תתמוך בו, בני מעמד ה"אינטליגנציה התורכית" שבאופן עקרוני קרובים מאוד בערכיהם לאירופה, לא יוכלו לשרוד זאת. לכן לפנינו שנים קשות של ניגודיות פנימית וחיצונית בין תורכיה לרוסיה, לישראל ולמדינות ערב, וכן מול אירופה ואמריקה.

הערה: כלומר, לדעתך ארדואן לא יכול לשבת ליד שולחן משא ומתן.

התייחסותי: הוא מסוגל לכל דבר, אבל בלתי אפשרי לחבר בתורכיה ערכים מערביים ושאיפות מזרחיות עם האסלאם הקיצוני.

שאלה: מה צופן להם יום המחר?

תשובתי: אם מדברים על נושא התיירות, כל אזורי התיירות שאליהם טסים תיירים יהיו בוודאי מובדלים, וכל יתר תורכיה תתחיל להתאסלם בצורה חזקה מאוד. על פי חכמת הקבלה הכול מכוון לאפיק אחד. העולם בכל מקרה הולך לכיוון התאסלמות יציבה, רצינית ומתרחבת, המדינה הבאה בתור היא אמריקה. באמריקה האסלאם צריך להוכיח שהוא חזק ולהכריז, "תיזהרו לשחק אתנו". לאחר הבחירות באמריקה נראה לאיזה כיוון יחרץ גורלו של העולם התרבותי, לאיזה צד ייעשה הצעד הרציני. אם הילרי קלינטון תזכה בנשיאות, הצעד יהיה לכיוון האסלאם, אם דונאלד טראמפ יזכה, הצעד יהיה לכיוון אירופה והעולם החדש. נחכה ונראה את המשחק של הבורא.

מתוך תוכנית הטלוויזיה "חדשות עם מיכאל לייטמן" 17.7.2016

 

השאירו תגובה.

כתובת דוא"ל לא תוצגחובה למלא שדות מסומנים *

*

Pin It on Pinterest