דף הבית / כלכלה / כסף / המרשם להצלת הקפיטליזם

המרשם להצלת הקפיטליזם

דעתו של נוריאל רוביני, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת ניו יורק: "המחאות החברתיות וחוסר היציבות הפוליטית התפשטו כבר בכל רחבי העולם.

דאגתם של העובדים ומעמד הביניים בנוגע לירידה ברמת החיים על רקע ריכוז השלטון בידי האליטה הכלכלית, הפיננסית והפוליטית, מתבטאת בצורות מגוונות ביותר.

הסיבות מובנות: רמת האבטלה הגבוהה, חוסר הסיכויים לצעירים, השחיתות, הלוביסטים, העלייה החדה בחוסר השוויון הפיננסי. גדילת החוב במגזר הפרטי והציבורי וניפוח האשראי – הם ההשתקפות של חוסר השוויון הזה. הצמיחה האיטית בהכנסותיהן של כל שכבות האוכלוסייה, מלבד העשירים ביותר, הביאה בעשורים האחרונים ליצירת פער בין ההכנסות להוצאות הרצויות.

כמענה על כך, המדינות האנגלו-סאקסיות העניקו אשראי, מה שהביא לגדילת החוב במשק הפרטי. אירופה פיצתה על הפער הזה בעזרת חינוך חינם, ביטוח רפואי וכן הלאה, אך רמות החוב התגלו כבלתי נסבלות.

כעת, החברות מצמצמות את מקומות העבודה, דבר שמביא לירידה נוספת בביקוש. התוצאה של הירידה החדה בעלויות העבודה בארה"ב היא ירידה חדה בנתח ההכנסות בתל"ג. המשך התהליך בן עשרות השנים של שינוי מגמת החלוקה: משכר להכנסות, מעניים לעשירים וממשקי בית לתאגידים – הביא לתוצאות חמורות.

הבעיה אינה חדשה. מרקס טען בצדק שקפיטליזם פיננסי נטול כל רסן מסוגל להביא את עצמו להרס עצמי. קפיטליזם בלתי נשלט עלול להביא לתקופות של עודף בייצור, חוסר צריכה ומשברים הרסניים חוזרים ונשנים, המאופיינים ביצירת בועות אשראי ותנודות מחירים חדות בשוק הנדל"ן.

אנו חייבים להחזיר את האיזון בין השווקים לבין סיפוק הסחורות הציבוריות. כל מודל כלכלי שאינו עוסק בנושא חוסר השוויון, נתקל במשבר לגיטימיות. אם לא נגיב, המחאות תהיינה עוצמתיות יותר, וחוסר היציבות הפוליטי-חברתי יחליש עוד יותר את הצמיחה הכלכלית והרווחה".

התייחסותי: רוביני, כמו כל הכלכלנים, מנסה להציל את הכלכלה, כלומר את הקשרים בין חלקי החברה שמבוססים על חלופה הדדית, מבלי לקחת בחשבון שמבנה החברה השתנה, ומתוך הקשרים האגואיסטיים בין כולם נוצרו קשרים של תלות הדדית מוחלטת בין כל המדינות, המוסדות והאנשים הפרטיים.

אף אחד מהכלכלנים של היום אינו מסוגל לקחת בחשבון את התלות ההדדית הזאת, מפני שבתוכו של אף אחד לא קיים מודל דומה של העולם. לשם כך עליו להיות בדרגת אהבת הזולת. רק אז הוא ירגיש את המערכת הזאת בתוכו, בצורה פשוטה וטבעית, ויצליח להבין כיצד צריך להתנהל סחר החליפין, ההתקשרות, החלוקה ושאר הדברים שהכלכלה העולמית יכולה לתאר.

לכן, קרל מרקס הזהיר שהמעבר לכלכלה החדשה צריך להיות מלווה בעלייה ברמה המוסרית של בני האדם, על מנת שיהיו מסוגלים לממש זאת.

ובעל הסולם כתב שאנחנו צריכים פשוט להתיישב על ספסלי הלימוד. ורק לפי מידת השינוי הפנימית שלנו, אנחנו נצליח להבין לאיזה מצב נקלענו, כיצד ועד כמה אנחנו קשורים הדדית – ולדעת לפעול בהתאם לקשרים הטבעיים ההדדיים שמתגלים לפנינו.

ידיעות קודמות בנושא:
ההצלחה היא לא בצמיחה, אלא בחלוקה
סופו של הקפיטליזם
לא ניתן לתקן את המודל הכלכלי

השאירו תגובה.

כתובת דוא"ל לא תוצגחובה למלא שדות מסומנים *

*

Pin It on Pinterest