שאלה: מאיפה מגיע המנהג של לבישת מסכה בפורים?
תשובתי: ממלכת אסתר. ה"מלכות" זה מנגנון שמנהל את כל המציאות. המלכות הזאת נקראת "אסתר", או הסתרה. אכן אנחנו רואים שבעולם שלנו הכול נמצא בהסתרה. אנחנו לא יודעים איך אנחנו מנוהלים. אנחנו לא מכירים ולא מודעים לכך שיש בטבע איזה מנגנון, איזו תוכנה שמנהלת אותנו.
אנחנו פועלים ונמצאים בעולם שמנוהל על ידי איזה כוח עליון שמתפרס להרבה כוחות, לרשת גדולה מאוד שמנהלת את כל העולם ואת כל המציאות. רק עכשיו אנחנו מגלים לאט לאט דרך המדע, שבאמת הכול קשור זה לזה, שהעולם עגול, אינטגרלי, ונמצא בקשר גלובלי בין כל החלקים וכל השטחים וכל מה שיש בעולם, ואנחנו רואים רק חלק קטן מאוד מהמציאות.
מתוך החלק הגשמי, הבהמי, החי שבנו, אנחנו מתקיימים ויולדים צאצאים וכך חיים כמו כל בעלי החיים. אבל מתוך החלק הרוחני שבנו, כשפתאום מתעוררת בנו השאלה, "בשביל מה כל זה?", אנחנו כבר מרגישים שישנה לפנינו איזו הסתרה. ובאמת המערכת שמנהלת אותנו ושולטת עלינו ה"מלכות", שולטת בהסתרה, היא ממש מלכת אסתר הגדולה. זו אינה דמות של אישה, אלא המלכות שמנהלת אותנו בצורה כזו שאנחנו לא מבינים לאן אנחנו הולכים ולשם מה.
במהלך ההתפתחות ההיסטורית שלנו, אירוע פורים מגיע הרבה פעמים. הוא מגיע אלינו כדי שנתעורר לתפקיד שלנו. זאת אומרת שלא נחיה כמו שחיים כל העמים בצורה גשמית פשוטה, ב-127 המדינות שמוזכרות במגילת אסתר. אלא עלינו להבין שאנחנו צריכים לגלות את ההסתר, להביא את ההסתרה הזאת לגילוי, וזה תפקידנו.
כדי לעורר אותנו, מגיעים גם אחשוורוש וגם המן העוזר שלו, ומתחילים "לבשל" את הדברים. הם עצמם לא יודעים מה קורה, כי מעל אחשוורוש יש "מלך" שבכלל נסתר שקובע הכול, "הבורא", והוא צריך להביא את כל האנושות להשגה של עצמו וזה אפשרי רק דרך היהודים, כי בהם יש את הסוד, אותו גן רוחני שיכול לבצע זאת.
כולם פועלים בהסתרה, גם אחשוורוש וגם המן, לא מגלים מה הם רוצים, עד שמגיע זמן מיוחד, הזדמנות מיוחדת, והמן מתחיל לעורר את אחשוורוש, להוציא כרוז בכל המדינות שלו, בכל האימפריה הפרסית דאז, שכל 127 המדינות חייבות לקום ולהרוג את היהודים שהיו מפוזרים בין כל העמים.
מדובר על כוחות הטבע שיוצאים כנגד הכוח העליון. במגילה כתוב המלך וכתוב אחשוורוש. אז אם מדובר על המלך בלבד, זה הבורא, הכוח העליון. ואם מדובר על אחשוורוש, אז מדובר על המלך התחתון.
ויש עוד כוח קטן, חלש, כמעט נסתר, שנקרא מרדכי, שדואג מאוד לעם ישראל, ואיך להציל אותו, אבל אין לו כוחות. זה כוח ההשפעה, היסוד של עם ישראל, אבל זה כוח שלא יכול לפעול, כי לכוח ההשפעה אין שום דבר, הוא פשוט טוב, הוא יושב על האבן בשער המלך, אף על פי שהוא מצטער ומבין ויודע את כל מה שמתרחש, כמו המקובלים בזמננו.
קבלה, מדע ומשמעות החיים – הרב מיכאל לייטמן בלוג אישי
