דף הבית / יחסים / טובת הפרט וטובת הכלל הם היינו הך

טובת הפרט וטובת הכלל הם היינו הך

שאלה: במאמר "הערבות" בעל הסולם כותב, "ולכן הסביר התנא דבר הערבות, בדמיון לשניים, שהיו באים בספינה. והתחיל אחד קודר תחתיו, ולעשות נקב בהספינה. אמר לו חבירו: "למה אתה קודר?" אמר לו: "מאי איכפת לך. הלא תחתיי אני קודר ולא תחתיך"? אמר לו: "שוטה, הרי שנינו נאבדים יחד בהספינה!"". איזה מסר בעל הסולם רוצה להעביר לנו?
תשובתי: בעל הסולם רוצה שנקיים את החוק הכללי של הטבע, של המערכת העצומה והאחידה, שכל הפרטים בה משפיעים זה על זה. כשנקיים את המערכת הזאת בצורה טובה ונכונה, נרגיש את החוק הכללי שבה ועד כמה הוא קושר אותנו יחד, ואנחנו לא מסוגלים לברוח ממנו.

שאלה: אם כך, כיצד ניתן להגדיר ערבות ההדדית לפי הכתוב במאמר?
תשובתי: שכל אחד מאיתנו שנמצא כפרט בתוך מערכת הערבות, צריך להבין שטובתו וטובת המערכת הן היינו הך, ולכן ככל שהוא משתתף לטובת המערכת הכללית, כך הוא עושה טוב לעצמו.

מתוך התוכנית "עם הפנים לעתיד", 11.8.2024

Pin It on Pinterest