דף הבית / יחסים / שוויון מותנה

שוויון מותנה

שאלה: האם שוויון הוא אחד מעקרונות התקשורת הבסיסיים?

תשובתי: באופן כללי, כן. אך זהו שוויון מותנה, מכיוון שאין אדם אחד ששווה לאחר. אחרת היינו הופכים להיות שלם אחד. העיקרון של תקשורת נכונה הוא שכל אחד יכול לבטא את עצמו באופן מלא ככל האפשר בפעולה משותפת.

שאלה: משמעות המושג "שוויון חברתי" השתנתה לאורך ההיסטוריה, ללא הרף. בעת העתיקה נצפה שוויון בתוך האחוזות, בעוד שהוא לא היה בין האחוזות. בפילוסופיה הנוצרית מימי הביניים, האמינו שכולם שווים לפני אלוהים, אם כי כל אחד מבין בדרכו שלו מהו אלוהים.

במהלך תקופת הנאורות של החברה, מושג השוויון החברתי התבסס על תכונות אישיות, על אינדיבידואליזם: לכולם צריך להיות שוויון זכויות ושוויון בפני החוק. אבל לא לקחו בחשבון שכל האנשים שונים מטבעם, ולכן עדיין התגלה אי שוויון. דוקטרינות סוציאליסטיות הובילו אנשים להשוואות. כתוצאה מהחתירה המתמדת לשוויון, החברה הגיעה לניצחון הליברליזם והמתירנות. איך אתה רואה את שלב ההתפתחות הבא?

תשובתי: שוויון פירושו שכל אחד עושה כמיטב יכולתו ושואף להפוך את החברה לאינטגרלית. באינטגרליות נהיה שווים. כל אחד יקבל וייתן כמה שהוא יכול. לא נוכל לשקול כל אדם ולהגיד כמה הוא חייב וכמה לא. היחסים הנכונים בין אנשים הם כאלה שאמורים להוביל אותם לא לשוויון סטטיסטי, אלא לשוויון מותנה.

שאלה: אם כל אחד קיבל כל מה שהוא רוצה, וכולם מרוצים ביחס לצרכיו, האם נוכל לומר שאנחנו שווים?

תשובה: לא. גם אם נדמיין עתיד פנטסטי כזה, הוא לא ייתן דבר. לא מספיק שהטבע שלנו יקבל, עלינו גם לתת, מכיוון שאנחנו אלמנטים חברתיים שקיימים אחד על חשבון השני. לכן יש להכניס כאן פרמטר נוסף: כמה אני מקבל וכמה אני נותן. אחד לא יכול להתקיים בלי השני.

 

מתוך תוכנית הטלוויזיה "מיומנויות תקשורת", 09.11.2020

 

 

השאירו תגובה.

כתובת דוא"ל לא תוצגחובה למלא שדות מסומנים *

*

Pin It on Pinterest