הסולם

מיכאל לייטמן

צריך להבין איזו עבודה ענקית עשה בעל הסולם בגילוי חכמת הקבלה.

בלעדיו, אנחנו – האנשים רגילים שלהם אין להם נשמות מיוחדות כמו המקובלים יחידי הסגולה מהעבר – לא היינו יכולים להשיג את הרוחניות בסדר גודל המוני. לא היינו יכולים להתקדם ללא השיטה המקשרת ענפים תחתונים עם שורשים עליונים, שנתגלתה על ידי בעל הסולם. בשיטתו הוא הסביר לנו כיצד להתחבר למדרגה הבאה, העליונה יותר, מתחילת הסולם ועד למדרגה האחרונה.

כשהאדם כבר נכנס לרוחניות ומתחיל לעלות במדרגות, הנשמה עצמה כבר מלמדת אותו. אבל מה לעשות כל עוד אין לאדם נשמה, אין לו רצון להשפיע, שאיתו הוא יכול היה להתחבר לעליון? כיצד הוא יכול לעלות?

לשם כך בעל הסולם יצר את הפירוש שלו, אשר מהווה אמצעי לחיבור בין הענף לשורש, בין התחתון לעליון. הוא מסביר לנו, כיצד מצבנו – המדרגה התחתונה ביותר – מחובר עם השורש העליון.

הוא מסביר זאת מנקודת מבטה של הפסיכולוגיה, הפילוסופיה, ומדעים אחרים. הוא מדבר בשפת התנ"ך (תורה), התלמוד, האגדה – והעיקר, מוסיף הסברים בשפת הקבלה.

יוצא, שהוא מחבר לצורת ביטוי אחת את כל שיטות הביטוי, שאותן אנחנו מסוגלים לתפוס ולהבין, בהתאם לארבע דרגות הרצון שבתוכנו, ומהן נוצרת בתוכנו כל תמונת העולם שלנו.

בכך מתבטא כוחו של המקובל הענק הזה. הוא הרי "עשה סדר" בכל הרמות שבהן ניסו קודמיו להביע את כל מערכת הבריאה, ביטל את הבלבול – ואפשר לנו ללמוד את המתרחש, מתוך החומר השיטתי של מדרגות העולמות.

דבר זה מורגש במיוחד בפירוש "הסולם" לספר הזוהר, שבו הוא לוקח אותנו מהמובן אל הבלתי מובן, אבל גם מאפשר לנו לחבר בין שתי הרמות ובאופן כזה להתקדם.

פירוש – זהו הסבר של דברים שאינם מובנים עבורי מתוך מצב ודוגמאות מובנות לי.

לכן בעל הסולם כינה את פירושו "סולם" – הוא מאפשר לאדם להתאים את עצמו למדרגה יותר ויותר עליונה – וכך לעלות מעלה מעלה.

מתוך שיעור על המאמר "תורת הקבלה ומהותה", 18.11.2009

רשומות קודמות בנושא:
שליחותה של נשמה ענקית
על בעל הסולם
מה כתוב בזוהר ובפירוש הסולם

השאירו תגובה.

כתובת דוא"ל לא תוצגחובה למלא שדות מסומנים *

*

Pin It on Pinterest