דף הבית / קבלה לעם / חופש הביטוי (חיים חדשים – 587)

חופש הביטוי (חיים חדשים – 587)

מהי האחריות המוטלת על אדם המפרסם את דעותיו האישיות, איזה אחריות כרוכה בשימוש בחופש הדיבור ומדוע יש להבין לאן צועדת האנושות בטרם משתמשים בחופש זה? (הרב ד"ר מיכאל לייטמן בשיחה עם אורן לוי ויעל לשד-הראל)

תוכנית הטלוויזיה "חיים חדשים" בנושא "חופש ביטוי".

לצפייה/האזנה: WMV וידאו | MP3 אודיו | MP4 וידאו

להורדת התוכנית: WMV וידאו | MP3 אודיו | MP4 וידאו

תקציר השיחה:

במידה שהאדם מבטא את דעותיו, הוא מרגיש עצמו כקיים. זהו דחף טבעי שנובע מהאגו. ככל שאנחנו מתפתחים והאגו גדל, אנו דורשים יותר חופש ביטוי.

במבט מעמיק יותר, כדאי לברר מהו בכלל חופש ביטוי? חופש לומר כל מה שבא לי? חופש הביטוי דורש מהאדם גם אחריות, כי לדבריו יכולה להיות השפעה רבה בעולם.

בחכמת הקבלה מוסבר, שאפילו מחשבותיו של אדם משפיעות על העולם, לכן הוא נדרש לאחריות יתרה.

חופש הביטוי, כפי שהוא היום, מביא לאי סדר חברתי ולזלזול של אנשים זה בזה. גם כלי התקשורת נשלטים על ידי בעלי אינטרסים כאלה ואחרים, והכול נמכר ונקנה בכסף.

כדי להגיע לחופש ביטוי אמיתי, עלינו ללמוד לאן העולם מתפתח, על פי חוקי הטבע. פסגת ההתפתחות היא שכל פרטי המציאות יהיו באיזון מוחלט, מחוברים כאחד. בדרך לשם עלינו לעבור כל מיני צורות המנוגדות זו לזו, כמו שנאמר "יתרון האור מתוך החושך".

הדעות שאנשים כיום משמיעים, הן לא באמת דעות עצמאיות. כך שמעו, כך התרשמו וכולי.

ביטויו העצמי של ילד הוא לתפוס, לקחת, לתת מכה לאחרים. אחר כך זה מתבטא בצורה וירבאלית. אך לא מספיק לאפשר לאדם לצעוק את דעותיו, יש ללמדו מהו המצב הטוב אליו שואפים

הטבע קובע לאן מתקדמים, לא אנחנו. אבל כמו ילדים קטנים, לנו נדמה שאנו חופשיים. סתימת פיות גם היא לא טובה. אבל בינתיים כשכולם צועקים, איננו מתקדמים לטוב. בלי תהליך חינוכי כלל-חברתי, לא נתקדם לטוב.

יש לדעת מה חוק הטבע דורש מאיתנו. המצב הסופי שאליו הטבע מקדם אותנו הוא שנהיה כאגודה אחת, "כאיש אחד בלב אחד".  כשהתמונה הכללית הזו תהיה ברורה, כל אחד יוכל לבטא את עצמו בצורה האופטימלית.

לסיכום, חופש הביטוי מחייב אותנו קודם כל ללמוד באיזה עולם אנו נמצאים.

השאירו תגובה.

כתובת דוא"ל לא תוצגחובה למלא שדות מסומנים *

*

Pin It on Pinterest