תקווה מרפאה

אברהם העביר גבול ברור בין האמת, הטבע, השׂכל האנושי שחוקר אותו, האפשרות להתקדם לדרגת "אדם", שמבדילה את האדם מהבהמה, ומצד שני, כל מיני מיסטיקות ואמונות. זה אפילו לא דת, שבה הכול מאורגן בצורה קפדנית, אלא איזה שהן אמונות תפלות אפלות.

ישנה חכמת הקבלה, שהתגלתה על ידי אברהם, שנותנת לאדם ידיעות על הבורא, וישנה דת, שגם בה פועלים חוקים מדויקים, שממקמים את האדם במסגרות נוקשות.

דת, זה מסגרות חברתיות, שקושרות באופן יסודי את האדם ולא נותנות לו לנהוג בשרירות ליבו. זה איזה לחץ נוסף עם הבטחה של שׂכר או עונש בעולם הזה ובעולם הבא, גן עדן או גיהינום.

אבל בין שני הזרמים העיקריים האלה: חכמת הקבלה (חכמה אודות הכוח העליון) והדת, יש איזה תחום אפור. הוא נוצר מזה שאנשים כבר לא מסתפקים במסגרות דתיות פשוטות, והם משתדלים לברר ולגלות משהו על עצמם: מהו הגורל שלי, מה יהיה איתי, איך אפשר להצליח בחיים ולהישמר מצרות?

מופיעות אצלם שאלות מעשיות. הם לא שואלים על העולם הבא, שהדת מבטיחה לנו אותו, אלא על חיי היומיום שלנו. חשובה להם ההצלחה היום, והם מחפשים לשם כך איזה שהם אמצעים: ברכות, קמעות שמסוגלים להגן עליהם ועל ילדיהם, סמלים פשוטים, שמקנים לאדם ביטחון ותקווה לעתיד.

ובאמת, התקוות האלה למצב טוב יותר שמופיעות אצל האדם מזה שהוא קנה קמע, קשר חוט אדם על ידו, ענד איזה תכשיט סימבולי, מקנים לו כוח, כמו איזו תמיכה פסיכולוגית טובה מאוד. אנשים מוכנים לשלם הרבה כדי להרגיש את עצמם מוגנים, רגועים, בטוחים בעצמם, שמחים.

וזה באמת מרפא. ידוע, עד כמה ביטחון פנימי עוזר לאדם, בזה שמעורר מלָאים נסתרים של הגוף, שמסוגלים לתמוך בו ולרפא אותו. לכן אי אפשר לפסול סתם כך את כל השיטות הללו, ולומר, שהן אינן פועלות. הן פועלות, אבל דווקא בתחום הרציונלי, ללא שום מיסטיקה, אף על פי שהן נובעות מתוך מקור לא רציונלי.

לכן, בין חכמת הקבלה והדת קיים שטח ביניים אפור כזה. למשל, באנגליה, אדם, לפני כניסתו לדירה חדשה, מזמין שירות מיוחד, שמטהר אותה מכל ה"רוחות הרעות". לכל האמונות הטפלות האלה יש מקום וצריך להתייחס אליהן באופן רציני, כי הן מקנות ביטחון לאנשים.

בעולם הזה יש מעט מאוד אנשים שמשתוקקים לגלות את הבורא, וחכמת הקבלה חשובה להם. יש המון בני אדם, שבצורה כלשהי משתייכים לדת. אבל בכל אדם אפשר למצוא איזה קשר עם שטח הביניים האפור הזה, כל אחד מאמין באיזה שהם סימנים וסמלים שתומכים ומחזיקים אותו בחיים.

מתוך התוכנית "חיים חדשים", שיחה מס' 488, 01.01.2015

ידיעות קודמות בנושא:
הגיע הזמן להפריך את הדעות המטעות סביב חכמת הקבלה
סיפורים קצרים. המקור של השיטות הרוחניות
אמונה תפֵלה רווחת

השאירו תגובה.

כתובת דוא"ל לא תוצגחובה למלא שדות מסומנים *

*

Pin It on Pinterest