שמחה בפורים

שאלה: למה בפורים צריך לשתות הרבה ולשמוח?

תשובתי: כאשר מדובר על כך שצריך לשתות, לאכול ולשמוח, בדרך כלל לא צצות שאלות. ככלל, מה שנותן לגוף תענוג, לא מעורר שאלות. אולם, בחג פורים העניין מועלה לדרגה של מצווה, כלומר חייבים לשמוח ולהשתכר "עד דלא ידע". כמובן שאין הכוונה לביצוע מילולי של המצווה, אלא במצב של "להשתכר ולשמוח" הכוונה היא לקבלה מירבית של "אור חסדים", שאותו מסמלת האכילה, ושל "אור חכמה", שאותו מסמלת שתיית היין.

לאחר קבלת שני האורות האלה מופיעה שמחה, שבה משתתפים בו זמנית כל התכונות של האדם. בשמחה הזו כלולות כל התכונות שנרכשו על ידי האדם, החל מהתכונות השליליות השפלות ביותר, ועד לתכונות החיוביות הגבוהות ביותר. בכך שאנחנו משתמשים במצב הזה בכל האפשרויות שיש לנו, אנחנו משיגים את הבורא.

דווקא במצב כזה החג נחשב מוצלח, לכן רצוי להגיע למצב שבו האדם למעשה "מאבד" שליטה על עצמו, "מאבד" את ההכרה שלו, עד שאינו יכול להבדיל בין טוב לרע, מפני שכל הרע כבר תוקן ומכוון לטוב. אין זה אומר שעליו ליפול ללא הכרה, על האדם פשוט להגיע למצב שבו הוא מבין שהבורא לא ברא שום דבר רע. המצב שבו כל הרע מתוקן לטוב, נותן לאדם דווקא את גובה ההשגה, המתבטא בשמחה ואושר. במצב זה מתקבלת חדות, במפגש בין התכונות הכי שפלות לבין התכונות הכי נעלות, והן תומכות ומצדיקות זו את זו.

זהו גמר התיקון, בחכמת הקבלה המצב נקרא "על כל פשעים תכסה האהבה". כאשר מתגלים כל החטאים, הרע, הניגודים, השנאה, שלא נעלמים לשום מקום, אלא על פניהם מופיעה האהבה. לכן, המצווה הראשונה היא מצוות ה"יראה", ומעליה נבנית המצווה השנייה שהיא מצוות ה"אהבה". רק באופן כזה מושג מגע של האדם עם הבורא, מושגת הבנה והזדהות עימו במה שהבורא עשה למען האדם. יחד עם זה, כל הגבולות נעלמים, והכול עובד רק למען האיחוד.

הערה: חבל שחג הפורים נמשך רק יום אחד…

תשובתי: לא, זהו מצב שנמשך לנצח. אפשר להשיג אותו ביום אחד, ולאחר מכן הוא נמשך לנצח, כי האדם מבין ותופס שהכול נעשה על ידי הבורא בצורה הפוכה, כמו שכתוב: "בראתי יצר הרע, בראתי תורה תבלין", כדי להגיע למצב של גמר תיקון שנקרא "פורים", כלומר למדרגה העליונה ביותר של הבורא. זהו המצב המכסימלי, האידיאלי, המושלם. עלינו לעזור זה לזה להשתוקק להגיע לגמר תיקון, ולפעול באופן כזה שכולם יגיעו למצב זה כמה שיותר מהר. בכך מסתכם הגילוי של חכמת הקבלה. רק לפי השיטה הזאת אנחנו יכולים להגיע למדרגה כזאת גבוהה בינינו שנקראת "פורים".

מתוך תוכנית הטלוויזיה "חדשות עם מיכאל לייטמן", 16.3.2016

השאירו תגובה.

כתובת דוא"ל לא תוצגחובה למלא שדות מסומנים *

*

Pin It on Pinterest