שׂכל אינטגרלי

שאלה: ערכו מחקר בקרב אנשים שמחולקים לקבוצות של חמישה אנשים. חלק מהקבוצות היו מורכבות מאנשים עם רמת אינטליגנציה גבוהה, ובשאר הקבוצות היו אנשים ברמה בינונית, אבל עם יכולת גבוהה לאמפתיה וקשר עם אנשים אחרים.

כולם קיבלו את אותה המשימה. מפתיע, שבקבוצות עם פוטנציאל רגשי התוצאות היו גבוהות יותר מאשר בקבוצות עם אינטליגנציה גבוהה. איך זה אפשרי, שבחיבור רגשי אנחנו עובדים עם שׂכל גבוה יותר?

תשובתי: החומר שלנו הוא רצון לקבל, ומה שמתרחש בתוכו נקרא "רגש". קודם כל, אנחנו מתבססים על רצון, על רגש, ואם הרגש שלנו מסוגל לספוג יותר, להרגיש יותר לעומק ולרוחב, אז זה מחייב את השׂכל שלנו להתפתח.

נניח, שחסר לי חוש שמיעה. המוח שלי לא צריך לקלוט צלילים, לזהות אותם, לחבר לתמונה אחת, ליצור כל מיני צלילים, ללמוד אותם בעזרת חלק מהמציאות. כתוצאה מזה היכולת השׂכלית שלי פוחתת.

במחקר שעליו דובר קודם, קבוצה שהתחברה טוב יותר, השיגה רגש כללי יותר גבוה ועמוק. חברי הקבוצה הזאת בחיבור שלהם פיתחו שׂכל קבוצתי גבוה יותר. לכן הם יכלו לפתור בעיות ולהבין טוב יותר את המצב, מאשר אנשים בעלי אינטליגנציה נפרדים שאינם מחוברים ביניהם.

יוצא, שהעיקר, זו לא כמות המשתתפים ולא ההישגים האישיים, אלא כוח החיבור. דווקא הוא מעורר את המוח לצורה חדשה ולעוצמת התפתחות חדשה. המוח הופך להיות אינטגרלי. מאחר והוא קולט כל מיני הרגשות של אנשים שרוצים להתחבר לרגש משותף, אז גם הוא צריך להיות משותף.

אז נוצרת מהם דמות אחת, "כאיש אחד בלב אחד" ושׂכל אחד. זוהי מדרגה איכותית שונה לחלוטין בהשוואה לאנשים חכמים, משׂכילים נפרדים, בעלי דיפלומה מדעית. הם יכולים להיות פסיכולוגים גדולים, אבל אם אין ביניהם קשר, אז הם אינם מסוגלים להשיג כזאת איכות.

שאלה: מניסיוני אני יודע, שאם מחברים מרכיבים שונים, התוצאה תהיה סכום מסוים. ואילו כאן אני מרגיש, שקיים עוד מרכיב אחד שאינו ידוע. מהו המרכיב הזה?

תשובתי: זהו המרכיב האינטגרלי. אנחנו לא מחברים יחידות כדי לבנות עשר, אלא מעשר בונים אחד שלם.

מתוך התוכנית "חיים חדשים", שיחה מס' 295, 26.01.2014

ידיעות קודמות בנושא:
חכמה קולקטיבית
תופעה של אינטליגנציה קולקטיבית
המנגנון של השׂכל הקולקטיבי

השאירו תגובה.

כתובת דוא"ל לא תוצגחובה למלא שדות מסומנים *

*

Pin It on Pinterest