להתרגל להשתנות

בדרגות הטבע הדומם, הצומח והחי, ההתפתחות מתרחשת באופן אינסטינקטיבי ותלויה בתנאים חיצוניים. ברוחניות אנחנו חווים את השפעת האור המשתנה, ובעולם הגשמי משתנים התנאים הסביבתיים.

במשך מאות מיליוני שנה כדור הארץ חווה תקופות שונות של שינויים באקלים ובאקולוגיה, עידני קרח ועידני התחממות גלובלית. בהתאם לכך התרחשו שינויים בטבע הדומם, הצומח, ובמיוחד בחי.

בהתחלה, כל היצורים החיים חיו באוקיינוסים. לאחר מכן, חלק מהם יצאו ליבשה והמשיכו שם את התפתחותם. מינים מסוימים פועלים רק מתוך האינסטינקטים, ואחרים יודעים להגיב לתנאים הסביבתיים ולהסתגל אליהם. הציפורים, הדגים והחרקים משועבדים יותר לאינסטינקטים, בעוד היונקים מגיבים יותר לסביבה ומפתחים הרגלים.

ההרגלים הם כבר לא אינסטינקטים. האינסטינקטים עוברים בתורשה מדור לדור, מההורים לצאצאים, ואילו את ההרגלים צריך לרכוש בכל דור מחדש.

כתוצאה מכך, כשתנאי הטבע משתנים, המינים שמתבססים על אינסטינקטים נוטים יותר להכחדה. ולהיפך, מינים שסומכים פחות על אינסטינקטים ויודעים להסתגל לתנאים החיצוניים, מתגלים כגמישים יותר בנסיבות המשתנות.

ומה קורה בדרגת האדם? – האדם הוא יצור מיוחד. קודם כל, מפני שגם הוא שייך לצורת החי, ולכן הוא יכול לאבד בין רגע את כל מה שרכש במהלך 50,000 שנות האבולוציה שלו.

לדוגמא, ילד שננטש ביער וגדל בין החיות, כבר לא יהיה אדם. כשהוא יחזור לחברה, הוא לא יצליח לרכוש את השפה, וימשיך לישון על הרצפה וללכת על ארבע. יתר על כן, המחקרים מראים שאפילו אורך החיים שלו יהיה בהתאם לתוחלת החיים של אותו המין החי שגידל אותו: הזאבים, הדובים וכדומה.

אנחנו לא מודעים לכך שהגוף שלנו שייך לחלוטין לדרגת החי ולא לדרגת המדבר, על אף שקיימות בו ההכנות להתפתח לדרגת המדבר.

הייחודיות של האדם היא בכך שהוא מאבד את האינסטינקטים וחי על פי השכל והרגש, וככל שיש לו יותר שכל ורגש, הוא מתפתח יותר, ובמקביל לכך, מאבד יותר את הקשר עם החיים. הרי הקשר עם החיים הגשמיים שלנו הוא דווקא על ידי האינסטינקטים.

אני קם, מתלבש, מתקשר עם האחרים – אלה החיים שלי, הסביבה שלי, שאליה אני קשור בשלשלאות ברזל. אך ככל שיש לי יותר רגש ושכל, כך נשארים לי פחות אינסטינקטים, ולפעמים אני פשוט לא יודע כיצד עליי לנהוג, כיצד לסדר את היחסים, ובכלל, אילו אנשים סובבים אותי. אני כביכול מרחף בעננים.

הקונפליקט הזה אופייני רק לדרגת האדם. ולכן אנשים יצירתיים נוטים להיות מוזרים, מנותקים מהמציאות, ואלה שעומדים עם שתי הרגליים על הקרקע מרגישים שהם בטוחים בעצמם ושהכול נמצא תחת שליטתם. זהו ההבדל הנצחי בין שתי הקצוות האלה: אלה יותר יצירתיים, יותר מתקדמים, יותר מרגישים, ואחרים הם יותר פרקטיים, "אנשי מעשה".

עכשיו בואו נלך עוד צעד, ונראה כיצד אנחנו נכנסים לרוחניות. לאילו אינסטינקטים ולאילו הרגלים אנחנו זקוקים בשביל זה? כמה חופשיים צריכים להיות השכל והרגש שלנו? כיצד ניצור את הקשר עם העולם הרוחני? כיצד נרכוש שם את האינסטינקטים ואת ההרגלים הנחוצים, את השכל והרגש המתאימים?

כל זה מגיע לנו על ידי האור המחזיר למוטב, הסביבה והספרים – בליווי ההדרכה הנכונה. בזכות זה אנחנו מעמידים את עצמנו תחת השפעה חדשה. בעבר, שינויי האקלים הביאו לשינויים דרסטיים בטבע הצומח והחי. ועכשיו, אנחנו בעצמנו משנים את התנאים החיצוניים – מזמינים את האור שמחייב אותנו לעזוב את האינסטינקטים הקודמים, את ההרגלים הקודמים, את השכל והרגש הקודמים, ומבצע בנו שינויים שמותאמים לדרגת ההתפתחות החדשה.

הנקודה הזאת אינה מובנת לנו. איננו זוכרים שינויים מהסוג הזה. ובכל זאת, אנחנו צריכים לעבור היום את השינוי הזה. כך האדם עובר מעולם אחד לעולם אחר.

שאלה: כיצד האדם עובר מהאינסטינקטים וההרגלים, מהשכל ומהרגש, אל העבודה למעלה מהדעת?

תשובתי: מה שאנחנו רוכשים למעלה מהדעת, מגיע אלינו על ידי המאור המחזיר למוטב. אנחנו בעצמנו איננו מסוגלים לזה. אנחנו יכולים רק לרצות את זה במקצת, אם נכין את עצמנו לזה, ולא יותר מכך. אנחנו תמיד מפעילים את האור. לא קיים אמצעי אחר.

בדומה לכך, גם בחיים שלנו, כל השינויים נגרמים על ידי הסביבה: כשם ששינויי האקלים היוו את התמריץ להתפתחות החיים, וכשם שהחברה האנושית מפתחת מהתינוק אדם – כך גם אנחנו צריכים להזמין על עצמנו את השפעת הגורם החיצוני שישנה אותנו. אנחנו בעצמנו איננו משתנים, כל השינויים בנו נגרמים על ידי התוכנה הפנימית וההשפעה החיצונית. שני הפרמטרים הללו בונים בתוכנו את המנגנונים ההתנהגותיים. חלק מהם מבוסס על האינסטינקטים, וחלק מבוסס על ההרגלים, על השכל והרגש.

כאן חשוב לזכור שהמנגנונים הללו אינם שייכים לעבודה למעלה מהדעת. מדובר על ההתפתחות הטבעית, על האבולוציה.

מתוך שיעור על מאמר של הרב"ש, 09.09.2011

ידיעות קודמות בנושא:
להיות מוכן לשינויים
להתרגל להשתוקק להשפיע
איך לנצח את ההרגל

השאירו תגובה.

כתובת דוא"ל לא תוצגחובה למלא שדות מסומנים *

*

Pin It on Pinterest