דף הבית / המשבר ופתרונו / התפתחות החברה

התפתחות החברה

הערה: בבתי הספר מלמדים אותנו ששגשוג כלכלי אינו מתאפשר ללא חופש ודמוקרטיה, אך אין זה כך בהכרח. הרפובליקה העממית של סין למשל, מציגה צמיחה כלכלית יפה של 6.9%, והיא נמוכה מזו של אתיופיה שחווה צמיחה כלכלית של 10% בממוצע בעשור האחרון, וצפויה להיות אחד מקטרי הצמיחה הגדולים של יבשת אפריקה.

התייחסותי: תלוי מהם הנושאים להשוואה. לא ניתן להשוות בין חברות שונות, בין תרבויות, דרגות התפתחות, פסיכולוגיה והיסטוריה של עמים.

סין מושתתת על יסודות החברה הפאודלית, למרות שהאנשים חיים בה לפי העיקרון הקפיטליסטי כביכול, עם חופש התפתחות וחופש פעולה, אך דפוס החשיבה שלהם הוא עדיין ציות מוחלט לשליט העליון, ולכן לא ניתן להשוות אותה עם מדינות אחרות.

הכול תלוי בדרגת התודעה של העם, לכן כל התנועות להגנה על זכויות האדם למיניהן, גם התומכים וגם המתנגדים, פועלים לשווא. עליהם להניע את העם קדימה להתפתחות, כדי שיבנה לעצמו חברה אחרת. אין טעם לטעון כלפי העם שאינו חופשי, או לטעון על אופן התנהגותו אם הוא בנוי כך.

שאלה: האם יש טעם להסית את העם למהפכה?
תשובתי: אין בכך צורך או תועלת, אף אחד לא עודד את הצרפתים לעשות מהפכה. אם תאלץ עם לכך, המהפכה תהפוך במהרה ל״קרנבל״, כפי שהיה בקובה ובמדינות אחרות באמריקה הלטינית, שהוסתו על ידי הקומוניסטים, ומצבם הורע עד היום.

צריך היה להניח להם להתפתח בצורה טבעית, כי הכול תלוי בתודעה הפנימית של העם ובהתפתחות החשיבה הפנימית שלו. באשר לסין, גם אם התעשייה והכלכלה יתפתחו שם, החברה לא תשתנה.

שאלה: כלומר, התפתחות החברה לא נמדדת לפי התפתחותה הכלכלית?
תשובתי: בוודאי שלא, אלה הם דברים שונים לגמרי. בכל אירופאי נאור נמצא ״דינוזאור״ פנימי שאם תיגע בו קלות, הוא יתגלה במלוא הדרו.

כאשר מעריכים התפתחות, יש לציין אם המדד הוא כלכלי, חברתי או רוחני, אחרת אין בסיס להשוואה. התפתחות אמיתית נמדדת רק לפי התפתחות ההדדיות בחברה, אם יש השפעה הדדית טובה ואהבה בין חבריה, וביניהם לבין כלל האנושות. עלינו למדוד התפתחות רק בפרספקטיבה של התפתחות כללית של כל האנושות, כלפי מצבה המתוקן ולא אחרת.
מתוך תכנית הטלוויזיה "חדשות עם מיכאל לייטמן", 10.8.2017

 

 

 

 

השאירו תגובה.

כתובת דוא"ל לא תוצגחובה למלא שדות מסומנים *

*

Pin It on Pinterest